Commitment in de hele organisatie: klimmen op de CO2-prestatieladder

Afgelopen half jaar ondersteunde Mvopunt een groot bedrijf uit Hazerswoude bij de stap van trede 3 naar trede 5 op de CO2-prestatieladder. Recent was dan eindelijk de audit. Dit is altijd een spannend moment. Hoe goed de voorbereidingen ook zijn geweest, hoe goed er ook is nagedacht over alle analyses, hoe goed de organisatie ook is ingericht én ingelicht; je bent nooit zeker van je zaak. Groot was dan ook de opluchting toen wij hoorden dat onze gezamenlijke aanpak uniek is. Niet eerder had deze auditor, die toch al jaren actief is in dit vakgebied, kennis genomen van een aanpak als die van ons. Maar eerst even terug naar het begin…

 

De CO2-prestatieladder helpt bedrijven bij het reduceren van de CO2-uitstoot. Binnen de bedrijfsvoering, in projecten én in de keten kan namelijk nog veel winst worden behaald in energiebesparing,  efficiënt gebruik van materialen en duurzame energieopwekking. De CO2-Prestatieladder is het aangewezen instrument om de behaalde resultaten inzichtelijk en aantoonbaar te maken.

 

De CO2-Prestatieladder wordt veel gebruikt door opdrachtgevers (met name overheden) en opdrachtnemers bij aanbestedingen. Het basisprincipe van de ladder is dat CO2-inspanningen van bedrijven positief worden beloond. Een hogere score op de ladder resulteert in een concreet voordeel in het aanbestedingsproces, in de vorm van een – fictieve – korting op de inschrijfprijs. Hiermee stimuleert de CO2-Prestatieladder bedrijven actief de uitstoot van CO2 te reduceren.

 

Mvopunt biedt een ondersteuningstraject aan met prestatiegarantie om trede 3, 4 of 5 te behalen én te behouden op de ladder. Onderdeel van dit traject is het opstellen van de CO2-footprint en het maken van een ketenanalyse. Dit traject helpt bouwbedrijven en andere ondernemers bovendien om te voldoen aan de Europese eisen van een EED-audit. Beschikt u over certificering op de CO2-Prestatieladder, dan kunt u in aanmerking komen voor vrijstelling voor het opstellen van de verplichte energie audit in het kader van de EED richtlijn. In deze blog vertelden wij meer over de EED verplichting.

 

De unieke aanpak van Mvopunt leidt tot deelname en inspanning in alle lagen van het bedrijf. Door middel van workshops en interviews nemen wij de hele organisatie mee in het proces. Bent u ook benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan voor meer informatie contact met ons op, bijvoorbeeld via ons formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *