Een goede start met MVO? Begin met de MVO-Spiegel

Starten met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen binnen uw organisatie, maar u weet niet waar u moet beginnen? U bent niet de enige. MVO omvat talloze onderwerpen die in meer of mindere mate interessant zijn voor uw organisatie. De eerste vragen die u uzelf stelt zijn: wat betekent MVO voor mijn organisatie en wat verlangen anderen van mij op het gebied van MVO? Daarna kunt u aan de slag met de concrete invulling van u maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Mvopunt adviseert over MVO met een uniek MVO-traject dat resulteert in de MVO-Spiegel. Hieronder volgen de onderdelen van het traject:

  • Samenstellen MVO-team: minimaal drie mensen uit alle lagen van de organisatie vormen de MVO-ambassadeurs.
  • Inventarisatie van MVO-onderwerpen die voor uw organisatie van belang zijn door een uitgebreide vragenlijst.
  • Betrekken van alle collega’s en stakeholders bij het traject door een enquête.
  • Twee of meer workshops met het MVO-team waarbij de eerste workshop in het teken staat van kennisoverdracht: wat is MVO, waar komt de MVO-gedachte vandaan en wat is de rol van de internationale norm voor MVO: de ISO 26000. Alle workshops hebben een interactief karakter, zodat MVO voor de organisatie direct concreet wordt. Bekeken wordt  onder andere waarom MVO een issue is voor de organisatie, wie de stakeholders van de organisatie zijn en welke MVO onderwerpen prioriteit hebben. Het MVO-team gaat vervolgens actief en onder begeleiding aan de slag met eigen ideeën.
  • De verkregen informatie uit de vragenlijst, enquêtes, de presentaties van de workshops en de uitkomst van de brainstormseStructuur MVO-Spiegelssies over concrete maatregelen worden gebundeld in de MVO-Spiegel. Een doorsnee MVO-Spiegel bevat de volgende onderdelen: MVO-beleid, energiebesparing, CO2 footprint en inzicht op welk MVO-niveau de organisatie op dit moment zit. Het MVO-niveau wordt bepaald aan de hand van de beginselen van onder andere de MVO Prestatieladder.

Na het doorlopen van het MVO-traject heeft MVO binnen uw instelling daadwerkelijk voeten aan de grond gekregen en heeft uw MVO-team gereedschap in handen om concreet invulling te geven aan MVO.

Wij maken graag kennis met uw organisatie. Wij komen vrijblijvend langs om meer te vertellen over MVO en ons unieke MVO-traject. Klik hier om naar onze contactgegevens te gaan. Wilt u op de hoogte blijven van MVO? Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief op deze pagina met gratis tips, actualiteiten en een overzicht van onze adviesdiensten.