Medio september maakte het kabinet bekend dat er een nationaal grondstoffenakkoord komt. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en minister Kamp (Economische Zaken) gaan dan ook snel afspraken maken met het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties om tot een honderd procent circulaire economie te komen. Dit houdt in dat producten en grondstoffen maximaal worden hergebruikt om zodoende waardevernietiging te minimaliseren. Dit is anders dan het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Deze honderd procent circulaire economie wordt volgens het kabinet in 2050 bereikt.
Daarnaast komt € 27 miljoen vrij voor een betere afvalscheiding zodat minder afval op de vuilstort en in de verbrandingsovens belandt en in plaats daarvan als waardevolle grondstof wordt hergebruikt. Ook wordt dit geld ingezet voor nieuwe innovaties om verpakkingen en producten beter recyclebaar te maken. Dit betekent ook dat de oude vertrouwde chipszak gaat verdwijnen! De komende 34 jaar maken wij een transitie mee van oud naar nieuw. Of eigenlijk: van nieuw naar oud en weer naar nieuw. Want in de circulaire economie is er geen plek meer voor afval en wordt alles opnieuw gebruikt.
Deze ontwikkeling is goed nieuws volgens Mvopunt. Laten wij dan ook zelf maar beginnen om te zien waar wij ondernemingen kunnen helpen met het opstellen van een interne circulaire aanpak! Je kunt namelijk al vrij klein beginnen: plastic afval scheiden op kantoor, een plastic afval scheidingzak meegeven aan de medewerkers voor thuis, een interne wedstrijd organiseren wie het minste afval produceert op een dag en ga zo maar door. Bewustwording is hierbij het belangrijkste element. Met de MVO-spiegel legt u alvast een mooie basis.
Meer weten en samen bijdragen aan Nederland volledig afvalloos in 2050? Neem dan contact met ons op.