Geen MVO-beleid? Contractbreuk ligt op de loer!

Algemene (inkoop) voorwaarden: iedereen heeft ze, maar de exacte inhoud wordt pas interessant als er onvrede is over het gesloten contract met uw klant. Op dat moment nemen de voorwaarden ter hand en kijken we of de andere partij wel heeft voldaan aan zijn verplichtingen. Wist u dat steeds meer organisaties MVO-bepalingen in hun algemene voorwaarden hebben staan? Deze bepalingen lopen uiteen van MVO-mededelingen over de eigen organisatie tot keiharde verplichtingen. Ter illustratie:

  • De Wederpartij is ermee bekend dat de Ondernemer veel waarde hecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en daartoe een MVO beleid hanteert.
  • Opdrachtgever verwacht van zijn opdrachtnemers duidelijk beleid ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
  • Opdrachtgever doet bij voorkeur zaken met opdrachtnemers die zich mede verantwoordelijk voelen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
  • De wederpartij streeft naar het structureel vastleggen van een eigen MVO beleid en eventueel MVO actieplan.
  • Opdrachtnemer dient te beschikken over certificering op de MVO- prestatieladder.

 

Algemene voorwaarden maken, mits op correcte wijze van toepassing verklaart, onderdeel uit van de overeenkomst. Ook het niet naleven van MVO-bepalingen in algemene voorwaarden kan uiteindelijk betekenen dat de andere partij de overeenkomst kan ontbinden. Het is daarom ook van zakelijk belang om het onderwerp MVO eens op de agenda te zetten. MVO verplichtingen zullen nooit een concrete resultaatverplichting kunnen inhouden, het zal altijd een inspanningsverplichting zijn.

Indien u zelf algemene voorwaarden met een MVO bepaling hanteert, wijst u uw klant hier dan ook expliciet op? Op deze manier kunt u andere organisaties aanmoedigen hun activiteiten onder de loep te nemen waarmee u zelf ook weer MVO-proof bezig bent!

Voor vragen over MVO bepalingen in algemene voorwaarden, maar ook met andere (juridische) vragen over duurzaam contracteren bent u bij Mvopunt aan het juiste adres. Onze MVO-jurist adviseert u hier graag over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *