MVO is ook slim gebruik maken van gebouwdata

Nieuwe technologieën leveren relevante informatie op. Door combinatie van verschillende databronnen uit een gebouw, wordt het daadwerkelijk ruimtegebruik en de toegevoegde waarde voor het bedrijfsproces tot op werkplekniveau transparant.

Eloi Burdorf, CEO van Softwareplatform Simaxx vertelt in deze gastblog over het nut van slimme gebouwinformatie. Gebouwinformatie wordt interactief en op real-time-basis beschikbaar. Hierdoor ontstaan veel nieuwe mogelijkheden voor onder andere facility- en vastgoedmanagers en vastgoedbeleggers. Wanneer men slim gebruik maakt van gebouwdata, kunnen gebouwen energie-efficiënt, gezonder en een stuk comfortabeler worden gemaakt waardoor de prestaties voor gebruikers verbeteren.

Data is informatie
Tegenwoordig worden we steeds meer omringd door Big Data en Internet of Things en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. Elk gebouw is uitgerust met sensoren die iedere dag allerlei data genereren. Voor sommige partijen is het erg lastig om in te zien wat je met al die data kan doen en wat het nou precies oplevert. Het belang dat we met z’n allen onderkennen is het feit dat je van data informatie kunt maken. Slimme software zoals Simaxx kan alle data uit verschillende systemen in een gebouw combineren, verzamelen en analyseren. Deze informatie levert in de gebouwde omgeving nieuwe mogelijkheden voor het optimaliseren van de manier hoe we met vastgoed om kunnen gaan.

Optimalisatiemogelijkheden
Het gebruik van een gebouw brengt kosten met zich mee. Niet alleen de inspectie- en onderhoudskosten, maar ook energiekosten tot facilitaire kosten van services zoals schoonmaak, catering, receptie of beveiliging. Er kan aanzienlijk veel geld worden bespaard als men weet waar de optimalisatiemogelijkheden zitten in een gebouw. Door al die data om te zetten in relevante informatie, worden mogelijke problemen tijdig gesignaleerd om toekomstige klachten en storingen te voorkomen. Zo functioneren gebouwen niet alleen beter op het gebied van comfort, duurzaamheid en onderhoud, maar kunnen er ook patronen worden ontdekt van het gedrag van gebouwgebruikers.

‘Het gebruik van gebouwdata is van groot belang’

Meerwaarde
Door alle sensoren die in een gebouw zitten, worden continu diverse gebouwprestaties gemeten, wat leidt tot geheel nieuwe inzichten over het gebruik tot op ruimteniveau. Facilitaire processen worden beter beheersbaar en beter stuurbaar. Waarom bijvoorbeeld nog een ruimte schoonmaken, als je weet dat deze toch niet gebruikt is sinds de laatste schoonmaakronde? Je krijgt dus goed inzicht in het gebruik en de bezetting van de ruimtes. Hierdoor kunnen er uitspraken worden gedaan over het gebruik en indeling van een gebouw ten opzichte van energiegebruik en comfort voor gebruikers. De verwarming of koeling kan hierop worden afgestemd, zodat er niet de hele nacht of in het weekend zinloos wordt voorverwarmd of gekoeld. Dit leidt tot flinke energiebesparing! Het bevordert ook de klimaatomstandigheden, waardoor gebruikers kunnen werken in een gezonde en fijne werkomgeving met een optimaal comfort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *